Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

16. 11. 2012.

Autor: Bojan Zeljković Izvor: City Radio/RTS/

Hag oslobodio hrvatske generale

Apelaciono veće Haškog tribunala pustilo je na slobodu hrvatske generale Anta Gotovinu i Mladena Markača, poništivši prvostepenu presudu kojom je Gotovina bio osuđen na 24 godine, a Markač na 18 godina zatvora. Dvojica od petorice sudija apelacionog veća imala su suprotno mišljenje.

Prema konačnoj presudi, operacija "Oluja", kojom je Gotovina zapovedao, nije bila udruženi zločinački poduhvat u cilju proterivanje Srba iz Kninske krajine 1995. Apelaciono veće je utvrdilo i da granatiranje Knina, Gračaca, Obrovca i Benkovca nije bilo nezakonito, poništivši tako suprotan nalaz prvostepenog veća.

Konačnom presudom, utvrđeno je i da odlazak civila posle napada ne može biti smatrano deportacijom. Gotovina, Markač i drugi koji su naredili napade na gradove u Kninskoj krajini, stoga, nisu imali nameru da deportuju stanovništvo.

Gotovina i Markač oslobođeni su krivice za progon, deportaciju, pljačku, ubistva, bezobzirno uništavanje, nehumana dela i okrutni tretman srpskog stanovništva u Krajini od početka avgusta do kraja septembra 1995. Ta dela kvalifikovana su kao zločini protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja.

U vreme "Oluje", Gotovina je bio komandant Zbornog područja Split, a Markač Specijalne policije.

Gotovina je u pritvoru od decembra 2005, kada je bio uhapšen, a Markač se dobrovoljno predao 2004.

Za oslobađanje Gotovine i Markača glasale su sudije Meron iz SAD, Mehmet Ginej iz Turske i Patrik Robinson sa Jamajke, a protiv su bili Karmel Ađijus sa Malte i Fausto Pokar iz Italije.
 
Prvostepenom presudom, izrečenom 15. aprila prošle godine, Gotovina je bio osuđen na 24 godine zatvora, a policijski general Markač na 18 godina zatvora.
 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara