Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

21. 12. 2012.

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio/B92/Agencije

Preživeli smo još jedan „smak sveta“

Od srpskog Rtnja, preko francuskog Bugaraša, do Čičen Ice u Meksiku, ceo svet je odbrojavao poslednje minute pred "smak sveta", kojeg prema svim prilikama, 21. decembra ipak neće biti. I u Srbiji je prošlo tih "zlokobnih" 12 i 12 i - ništa.

U Srbiji, uoči najavljenog smaka sveta najviše pažnje izazvala je planina Rtanj koja je, prema verovanju tamnošnjeg stanovništva, zaštićena od apokalipse. Atmosfera na planini još uvek nije ni nalik onoj u Centralnoj i Južnoj Americi, ali je ipak bilo dosta turista, najviše stranaca.

Hiljade turista, mistika, hipija i duhovnih lutalica došli su danas na ruinirane lokacije drevnih Maja da proslave novi ciklus kalendara Maja, ne plašeći se poput nekih, da bi baš danas mogao da se dogodi smak sveta.

“Ovde se ništa specifično ne događa. Sama piramida Rtnja je u magli, pa sada vanzemaljci mogu biti i gore, ali mi to ne vidimo. Više su planinu okupirali novinari i reporteri iz zemlje, a ima i stranih dopisnika”, prenosi reporter B92, Darko Jevtić , dodajući da su ugostitelji zadovoljni, a čak i nekoliko ekipa na planini snima dokumentarne filmove o neobičnoj situaciji.

Još jedna planina zaokupila je svetsku javnost. Francuski Bugaraš koji se nalazi na Pirinejima takođe je predodređen za spasenje, ako je verovati “nju ejdž” filozofiji i lokalnom stanovništvu. Kako prenosi britanski “Gardijan”, procenjuje se da na Bugarašu ovih dana boravi 250 reportera iz celog sveta. Podatak je još fascinantniji ako se uzme u obzir da je broj stanovnika Bugaraša upola manji.

Na drugom kraju planete, u četvrtak uveče domaći meksički plesači dozivali su zmijskog boga u blizini ostataka drevnog mesta „Čičen Ica“, zapadni mislioci nadaju se da će današnji dan označiti "zlatno doba" čovečanstva, prenosi Rojters.

Poznavaoci drevnih Maja, naučnici, pa čak i američka Agencija za istraživanje svemira (NASA) ističu da Maje nisu predvidele kraj sveta i da nema mesta nikakvim strahovanjima.

Stručnjak za Maje iz Midlbari univerziteta u američkoj državi Vermont, Džejms Ficsimons kaže da današnji dan označava "kraj jednog ciklusa i početak drugog".

Pre toga, grupa meksičkih plesača, uz udarce bubnjeva, plesala je ispred hrama zmijskog boga Kukulkana, koji će biti u fokusu današnje proslave.

Civilizacija Maja dostigla je vrhunac između 250. i 900. godine, a vladala je velikim delom zemlje koja danas obuhvata južni Meksiko, Gvatemalu, Belize i Honduras. Kalendar i pisanje ne potiče od Maja, ali civilizacija Maja je najviše doprinela punom razvoju kalendara i pisma, kao i astronomije.

Postoji duga tradicija proricanja kraja sveta, podseća Rojters. Čak je i slavni naučnik Isak Njuton jedanput, na osnovu proračunavanja i čitanja Biblije, naveo da će planeta biti uništena 2060. godine. 

Američki sveštenik Vilijem Miler predvideo je da će Isus Hrist doći na Zemlju oktobra 1844. godine da pročisti čovečanstvo od grehova. Kada se to nije dogodilo, njegovi sledbenici, poznati kao Mileristi, taj događaj nazvali su Velikim razočaranjem.
U San Dijegu, 39 pripadnika kulta Nebeska vrata izvršili su 1997. godine masovno samoubistvo verujući da se približava smak sveta.

Civilizacija Maja dostigla je vrhunac između 250. i 900. godine, a vladala je velikim delom zemlje koja danas obuhvata južni Meksiko, Gvatemalu, Belize i Honduras. Kalendar i pisanje ne potiče od Maja, ali civilizacija Maja je najviše doprinela punom razvoju kalendara i pisma, kao i astronomije.

Dok mnogi slave, prema nekim tumačenjima Majanskog proročanstva 21. decembar kao završetak jednog galaktičkog ciklusa, u nekim grupama širom sveta raste strahovanje da dolazi smak sveta.

Kineska policija uhapsila je oko 1.000 ljudi ove sedmice koji su širili glasine o smaku sveta i pozivali na obaranje komunističkih vlasti. Vlasti u Argentini zabranile su prilaz jednoj planini popularnoj za tragače za neidentifikovanim letećim objektima, i to nakon glasina da je na tom mestu planirano izvođenje masovnog samoubistva.

Uoči tog "smaka sveta", internetom kruže strahovanja od masovnih samoubistava, padova meteorita, masovnog nestanka struje, prirodnih katastrofa, epidemija ili asteroida koji idu ka Zemlji. A ipak smo preživeli!

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara