Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

31. 12. 2012.

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

Šta je obeležilo 2012. godinu?

Proteklu godinu obeležilo je dosta zanimljivih događaja u svetu, ali i kod nas. Preživeli smo „smak sveta“, skok sa ivice svemira i došli do prvih rezultata misije na Marsu. U Srbiji se promenila vlast, a svuda u svetu intezivo se osećala ekonomska kriza.

Srbija 2012.

Burna 2012. godina za nekoliko sati biće iza nas. 2012. godinu u našoj zemlji, po mišljenju mnogih, obeležili su izbori i promena vlasti i hapšenje Miroslava Miškovića.

Posle velikog snega početkom 2012. usledile su velike poplave širom Srbije koje su dosta uticale na loše stanje u poljoprivredi, a stanje se pogoršalo tokom leta, kada su nastupile velike temperature i suše koje su takođe uzrokovale veliki broj požara.

U maju ove godine, vlast se promenila, dobili smo novog predsednika i to je ono što je po mišljenju Srba najviše obeležilo ovu godinu. Posle izbora, hapšenje Miroslava Miškovića izazvalo je pravu medijsku hajku i „uzbuđenje“ srpske javnosti.

Pitanje Kosova je kao i proteklih godina i ove godine bilo dosta aktuelno, posebno u samom finišu ove godine.

Što se tiče sporta, u našoj zemlji odigrala su se 2 Evropska prvenstva u rukometu, za muškarce u januaru, za žene u decembru. Naši rukometaši osvojili su srebro, a rukometašice su osvojile 4. mesto.

Novak Đoković još jednom je proglašen za tenisera i sportistu godine, a fudbalska reprezentacija Srbije nije se baš proslavila ove godine.

Koncert Metalike na Ušću, u maju ove godine, verovatno je koncert godine, ali pored njihovog i koncert Dženifer Lopez bio je dosta posećen u Areni prošlog meseca.

Šta je po vama obeležilo 2012. godinu u Srbiji?

Nauka 2012.

Skok sa ivice svemira

Austrijanac Feliks Baumgartner, avanturista i padobranac, 14. oktobra skočio je iz svemira – sa visine od 39 kilometara – na Zemlju. Skok tokom koga je padao brzinom od skoro 1200 kilometara na čas, probio zvučni zid i oborio pedeset godina star svetski rekord u slobodnom padu, Baumgartner je pripremao od 2005. godine. Feliksova misija, osim avanturističkog, ima i nezanemarljiv naučni značaj. Ona takođe dodatno promoviše jednu novu eru čovekovog istraživanja i osvajanja svemira.
Otkrivena ‘Božja čestica’
Naučnici koji rade na ATLAS i CMS eksperimentima na LHC-u pronašli su novu česticu koja odgovara svim svojstvima koja bi prema matematičkim predviđanjima trebao imati Higgsov bozon, i time potvrdili i zaokružili Standardni model - danas temeljnu teoriju subatomske fizike.

Po prvi put fotografisan molekul DNK

Italijanski naučnici elektronskim mikroskopom fotografisali su najpoznatiju spiralu u historiji, s pravom nazivanu ‘tajnom života’. Fotografije molekule DNK, kao i tehnika koja ih je omogućila, u budućnosti će omogućiti nova otkrića u genetici i biologiji.

Virus HIV-a pretvoren u lek

Lekari su uspeli razviti tehniku kojom koriste oslabljeni virus HIV-a za gensku terapiju stanica imunosistema. Za sada je tehnika uspešno korišćena za lečenje nekih oblika leukemije, no u budućnosti otvara vrata lečenju brojnih drugih bolesti.
Pored ovih dostignuća u 2012. desilo se i da je rođen prvi sisar bez roditelja, po prvi put ’hakovan’ ljudski mozak i uspeli smo da upravljamo mislima na daljinu. Može se slobodno reći da smo u pogledu nauke zaista napredovali ove godine.

Sport 2012.

Protekla godina je što se tiče sporta bila zaista raznovrsna, uzbudljiva i puna iznaneđenja.

Olimpijada u Londonu najveći je sportski događaj godine. U program Letnjih olimpijskih igara u Londonu 2012. uvršteno je ukupno 26 sportova i 38 disciplina. London je u to vreme bio prepun sportista i posetioca. Srbija je sa Olimpijade donela četiri medalje - zlatnu, srebrnu i dve bronzane i time smo zauzeli 42. mesto od 79 zemalja koliko ih je osvajalo medalje.

Evropsko prvenstvo u fudbalu ove godine održavalo se u Poljskoj i Ukrajini. Zlato je osvojila reprezentacija Španije, srebro Italija a bronzu Nemačka.

Evropsko prvenstvo u rukometu i žensko i muško igralo se u Srbiji. Rukometaši su osvojili srebro u januaru, a rukometašice 4. mesto.

Kultura 2012.

Apsolutni muzički hit ove godine bio je Gotye - Somebody That I Used To Know sa preko 360 miliona pregleda na youtube-u. Ali hit koji je premašio sve rekorde gledanosti na youtube-u svakako je Psy- Gangam style sa skoro milijardu pregleda, čime je postao ubedljivo najgledaniji ikada.

Što se filmova tiče, najveće uzbuđenje izazvao je Hobit 3D, čije su se premijere održale skoro u Srbiji, zatim Skyfall, najnoviji film o Džejms Bondu i po mišljenju mlađih gledalaca Twilight 5. deo.

Ovo su neki od najzanimljivijih događaja koji su obeležili ovu godinu. Da li će naredna biti bolja? Koje su vaše želje za 2013. godinu?

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara