Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

11. 06. 2011. Prodavci povrća prolaze najgore

Prenosilac ešerihije koli još nije otkriven

I posle mesec dana od pojave ešerihije koli u povrću, još uvek nije tačno utvrđeno kojom hranom se prenosi ova bakterija. Epidemiolog, Branislav Tiodorović, kaže da ceo ovaj slučaj izgleda čudno i izražava sumnju da se nešto drugo krije iza toga što način prenošenja ešerihije koli još uvek nije otkriven.

Tiodorović kaže da ešerihija koli može da se pojavi i kod nas ukoliko se hrana koja se uvozi ne ispita na pravi način. Ono što bi moglo da prenese bakteriju je hrana koja je u najširoj upotrebi, a to su mlečni proizvodi, meso i različiti napici.

Epidemiolog objašnjava da se ešerihija koli prenosi hranom, koja može biti i životinjskog porekla, pre svega mlečnim proizvodima. Bakteriju prenose namirnice koje nisu termički obrađene, jer ešerihija umire na 70º C. Može se, takođe, preneti i napicima, a sok od jabuke ima hemijske vrednosti koje omogućavaju njen duži opstanak. Tiodorović pretpostavlja da se bakterija prenosi hranom koja je u široj upotrebi i sumnja da bi to mogle da budu salate, ili klice mahunarki koje su poslednje označene kao prenosnik.

Prilikom pojavljivanja bakterije ešerihije koli i prvih zaraženih slučajeva kao prenosnik je označen španski krastavac. Ovaj podatak uticao je na pad cena krastavaca i kod nas, te je sa nekadašnjih 80 dinara cena spala na 20. Niški prodavci kažu kako su kupci i dalje sumnjičavi kada je povrće u pitanju, a posebno krastavci, iako je na našim pijacama teško naći povrće iz uvoza. Zaključak koji su izneli mnogi prodavci sa kojima smo razgovarali bio je: „Uništili su nas“.

Bakterija ešerihije koli javila se sredinom maja u Nemačkoj. Istraživači su pretpostavljali da je izvor bakterije bio u Severnoj nemačkoj, ali je bilo i indicija da je izvor jedna kafana u Frankfurtu. U ovoj kafani je inficirano 19 osoba koje su tu jele. Kasnije je utvrđeno da su krastavci koji su u Nemačku stigli iz Španije bili zaraženi ešerihijom koli. Najnovijim istraživanjima došlo se do otkrića da su klice mahunarki ,koje se proizvode na severu Nemačke, najverovatniji uzrok zaraze bakterijom ešerihije koli, ali je i to odbačeno. Sumnjalo se i na klice cvekle koja se proizvodi u Holandiji. Izvor zaraze još uvek nije otkriven, a istraživanja se nastavljaju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara