Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

22. 04. 2019.

Dan planete Zemlje

Praznik posvećen našoj planeti obeležava se nizom manifestacija širom sveta, kako bi se upozorilo na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom.

U svetu se nizom manifestacija obeležava Dan planete Zemlje, 22. april, sa ciljem da ljude podseti u kavom se stanju nalazi priroda planete na kojoj žive.

Svrha obeležavanja 22. aprila je da se upozori na opasnost koja preti životu na Zemlji usled naglog razvoja industrije i porasta potrebe za energijom, što je dovelo do ispuštanja velikih količina otrovnih supstanci u atmosferu i povećanog iskorišćavanja fosilnog goriva, a posredno uticalo i na globalno zagrevanje i klimatske promene.

Klimatske promene imaju više lica. Dok na jednom deliću planete neko planira kako da iseli svoju porodicu zbog porasta nivoa mora, na drugom mestu neko se bori sa sušom, na trećem sa olujama, na četvrtom ne mogu imati pijaću vodu zbog čestih poplava… Naravno, nisu samo ljudi ugroženi, jer slično je i sa životinjama.

Dan planete Zemlje je ustanovljen 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije koja je održana tog dana.Praznik posvećen planeti u svetu se obeležava od 1992. godine, kada je na konferencije UN o životnoj sredini u Rio de Žaneiru usklađen dugoročni program za promociju održivog razvoja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara