Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

09. 05. 2013. Niš, Srbija

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio, Sajt Grada Niša, Foto: Infobiro

Odata počast poginulima u borbi protiv fašizma

Dan pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu u Nišu je obeležen uz vojne počasti i polaganjem venaca na spomenik oslobodiocima na Trgu Kralja Milana.

Vence su položili predstavnici grada, gradskih opština, Vojske Srbije, policije, Nišavskog okruga, Saveza udruženja boraca NOR-a, udruženja koje neguju tradiciju oslobodilačkih ratova i delegacija Kola srpskih sestara.

Gradonačelnik Niša prof. dr Zoran Perišić rekao je da Evropa predstavlja našu realnost i svako ko želi dobro ovoj državi ne sme isključiti Srbiju iz Evrope, jer takvo isključivanje znači odsustvo realnog sagledavanja stvari.

„Simbolika 9. maja, kao Dana pobede nad fašizmom, ali i Dana Evrope je veoma važna, jer označava istorijsku i herojsku prošlost koje ćemo se uvek sećati, ali sa druge strane, moramo biti svesni da put u Evropu nema alternativu za Srbiju“, rekao je Perišić.

Dan pobede nad fašizmom, praznuje se kao sećanje na datum kada je pre 68 godina završen Drugi svetski rat. U tom najkrvavijem sukobu u istoriji čovečanstva nestalo je više od 50 miliona ljudi, od toga gotovo 31 milion civila.

Napadom nacističke Nemačke na Poljsku 1. septembra 1939. godine započet je šestogodišnji oružani sukob. Države sila Osovina napale su Kraljevinu Jugoslaviju 6. aprila 1941. godine. Drugi svetski rat okončan je 9. maja 1945. godine stupanjem na snagu bezuslovne kapitulacije oružanih sila Trećeg rajha.

Kapitulacija nacističke Nemačke potpisana je u Berlinu čime je formalno završen Drugi svetski rat u Evropi, ali su ostaci nemačkih trupa još nekoliko dana pružali otpor. Taj otpor je u Jugoslaviji trajao do 15. maja 1945.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić na Avali, povodom obeležavanja ovog istorijskog događaja, položio je venac na Spomenik neznanom junaku, a predsednik Skupstine grada Aleksandar Antic položio je venac na Groblju oslobodilaca Beograda. Juče je sa Savske terase na Kalemegdanu, povodom Dana pobede nad fašizmom, izvršena počasna artiljerijska paljba.

U ratu koji je počeo 1939. godine učestvovala je 61 država i oko 110 miliona vojnika, a poginulo je oko 60 miliona ljudi, dok ih je, kako se procenjuje, 35 miliona bilo ranjeno. Na prostoru bivše Jugoslavije je ubijeno oko 1,7 miliona ljudi i dece.

Dan pobede nad fašizmom obeležava se velikom vojnom paradom na Crvenom trgu u Moskvi, na kojoj će učestvovati 11.000 ruskih vojnika, oficira i studenata sa vojnih akademija.

9. maj je Dan pobede nad fašizmom, ali i Dan Evrope. Upravo 9. maja 1950. godine, Robert Šuman je predstavio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope.

Ovaj predlog, poznatiji kao „Šumanova deklaracija“, smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska unija.

Na Savetu Evropske unije u Milanu 1985. godine, donesena je odluka da se 9. maj svake godine obeležava kao Dan Evrope.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara