Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

09. 05. 2013. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

Danas je Dan Evrope

U Nišu obeležen i dan Evrope

9. maj se nizom manifestacija u Srbiji obeležava i kao Dan Evrope. Ovaj praznik ustanovljen je kao dan sećanja na deklaraciju francuskog ministra spoljnih poslova Roberta Šumana iz 1950. godine, koja se smatra prvim zvaničnim korakom u nastanku današnje EU.

U holandskom gradu Mastrihtu 1991. godine proglašena je EU, koja od 1. januara 2007. ima 27 država članica sa blizu 500 miliona stanovnika, a 1. jula Unija će dobiti i 28. člana - Hrvatsku.

U Srbiji postoje različita mišljenja kada je EU u pitanju, a posebno kada su u pitanju evrointegracije naše zemlje. 

U anketi za City radio Nišlije potvrđuju podeljenost mišljenja o Evropi i EU. Neki od njih, uglavnom mladi ljudi, misle da bi ulazak Srbije u EU doneo mnogo pogodnosti svima nama, ali i da bi zahtevao mnoge promene svih nas. Oni, malo stariji i iskusniji, ipak ne misle lepe stvari o EU, misle da “Srbi nisu za Evropu” i da bi morali da se menjamo u korenu, jer evropski način života zahteva prvenstveno disciplinu i drugačije životne navike ljudi, što prema njihovim rečima, u Srbiji nije čest slučaj.

Povodom obeležavanja Dana Evrope u Nišu otvorena je izložba pod nazivom "Evropa u mom komšiluku". Izložba je u Obrenovićevoj ulici 38, u Kancelariji za mlade grada Niša.

Na izložbi, koju organizuje Inicijativa mladih Niš, postavljeni su odabrani kreativni radovi koji pokazuju kako mladi ljudi, autori radova, vide 4 zemlje Evropske unije, i to Austriju, Mađarsku, Češku i Slovačku.

Pobednički rad je zanimljivi strip “Legenda o austrijskoj zastavi” u kojem su glavni junaci poznate ličnosti iz Austrije, mladog autora Dejana Jakića.

“To je bilo moje ilustrovano viđenje ove legende. Želeo sam da budem originalan i da dam neku svoju ideju i viđenje Austrije, zato u mom stripu ima i Arnolda Švarcenegera npr.”, rekao je Dejan Jakić, pobednik konkursa.

Dejan je nagrađen putovanjem u Austriju, a ostali radovi koji su ušli u uži izbor dobili su utešne nagrade i sertifikate da su prošli obuku “Istraži Evropu”.

Radovi koji su izloženi u Kancelariji za mlade rezultat su angažovanja i rada mladih ljudi na istraživanju ovih zemalja kroz niz kreativnih radionica, prezentacija i sličnih aktivnosti, u okviru programa “Istraži Evropu”, koji se sprovodi kroz projekat “Potrebno nam je više podrške”.

Izložba će biti otvorena do subote, 11. maja.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara