Home  |  Vesti  |  Svet  |  Prijateljstvo je najveći izvor lepote sveta i slobode čoveka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Svet

30. 07. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Međunarodni dan prijateljstva

Prijateljstvo je najveći izvor lepote sveta i slobode čoveka

Međunarodni dan prijateljstva obeležava se širom sveta. Na ovaj poseban dan, prisećamo se najlepših priča iz spomenara uspomena. Dragocenih trenutaka koje smo proveli sa svojim prijateljima. Prvih koraka koje smo napravli ka njima i prvih reči koje smo razmenili. Pitali smo Nišlije šta je za njih prijateljstvo.

Meša Selimović je rekao da se prijateljstvo ne bira, ono biva, ko zna zbog čega, kao i ljubav. Uvek kada razmišljam o prijateljstvu, ovu njegovu misao doživljavam kao nešto najlepše što se o prijateljstvu može reći. Jedino prijatelje u životu sami biramo, dok su nam roditelji, braća i sestre, rodbina i ostali krvni srodnici na rođenju već datikaže Milica i dodaje da je za nju prijateljstvo izvor najveći lepote sveta slobode čoveka. Zato prijateljstvo ima veći značaj i smisao, jer dolazi sa našom slobodom izbora, sa ljubavlju prema drugome koja se iz te slobode rađa u vidu posebne naklonosti.  

Za mene prijateljstvo znači da možeš uvek da odeš kod te osobe i da te ona ne osuđuje, čak i kada napraviš neku glupost ili uradiš nešto što je potpuno besmisleno. Uvek znaš da u toj nekoj osobi uvek imaš neku vrstu utočišta, ispričala nam je Ganja. 

Nina je podelila jednu davnu upomenu. Upoznale smo se u školi. Isprva mi se nije dopala, a godinama kasnije sam saznala da nisam ni ja njoj. Bile smo suprotnost jedna drugoj, ona živa i neuhvatljiva, razigrana i nemirna, ja mirna i povučena. Posle prve reči koje smo razmenile na času likovnog kada mi se obratila da nešto pozajmi od mene, postale smo nerazdvojne, priseća se ona kako je upoznala svoju najbolju drugaricu i dodaje kroz smeh: Moja prva misao kada sam je ugledala, sećam se, bila je: nikada se ne bih družila sa ovom devojčicom. Izleda da život ume da me demantuje. 

Da je narodna poslovica od kolevke pa do groba, najlepše je đačko doba, istinita potvrdili su oni čija su prijateljstva za ceo život, nastala baš u školskoj klupi a takvo prijateljstvo neguje Marko. On nam je ispričao da je svoju najbolju drugaricu upoznao na studijama. Spojila ih je ljubav prema istoriji, a to je seća se bilo pre jedne decenije. Godinama unazad, pored ljubavi prema istoriji, dele dobro i loše. Prijateljstvo je za mene najlepša i neraskidiva nit. Imati iskrenog prijatelja u današnje vreme laži i prevara, neprocenljivo je i lepo, zaključuje Marko. 

Ujedinjene nacije su 2011. godine, ovaj dan proglasile međunarodnim, imajući na umu viziju da prijateljstvo među ljudima, zemljama, kulturama i pojedincima može da stvori uslove mira i sagradi mostove među zajednicama.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara