Home  |  Zabava  |  IT svet  |  Trendovi koji će u 2013. obeležiti razvoj smartfona
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

IT svet

27. 12. 2012.

Autor: Tijana Nikolić Izvor: Economy.rs

Trendovi koji će u 2013. obeležiti razvoj smartfona

Smartfoni postali su sastavni deo svakodnevnog života, a proizvođači pokušavaju nadmašiti svoje prethodnike, na ovaj ili onaj način.

Posebno žele da nadmaše konkurenciju, pa se već pred kraj godine očekuje da će u 2013.-oj predstaviti nešto novo što će promeniti način na koji gledamo i koristimo smartfone. Trendovi koji će oboležiti smarftone u 2013-oj. godine su sledeći:

Telefoni u duginim bojama

Proizvođqači smatrfona primetili su da mnogi korisnici polažu na izgled svog telefona, pa su neki to prepoznali potrebu da telefoni budu u limun žutoj, vatreno crvenoj ili kobaltno plavoj boji kućišta odnosno maske, koje se nude uz klasičnu crnu, sivu i belu.

Bežično plaćanje

U nekim zemljama već postoji ovakva mogućnost da se preko telefona plati račun za kafu ili prilikom svakodnevne kupovine.


Duže trajanje baterije
Kombinacija naprednog softvera, pametnih procesora i jače baterije produžiće vreme između dva punjenja, tako da neće korisnicima biti potrebno da telephone pune svaki dan.

Punjenje bez žice

Koncept punjenja aparata prislanjanjem na podlogu za punjenje umesto klasičnog punjača sa žicom omogućeno je izlaskom Nokia Lumia i LG Googl Nexusa 4 takvo punjenje je postalo uobičajeno.

Nedovoljan ekran

Trend umrežavanja aparata u kućama otići će korak dalje, pa više neće biti dovoljno prikazivanje fotografija na mobilnom telefonu i televizoru istovremno jer će nove aplikacije omogućiti da umrežavanje ode na veći nivo.

Veći broj piksela

Kamera na pametnim telefonima u poslednjih nekoliko godina su sve preciznije. Nokia je pretstavila kameru sa 41 megapikselom, a 2013 optički zum na kmari smartfona postaće sastavna oprema.

Brže i jače

Samasung planira da pretstavi aparat sa čak osam procesora umesto dva ili četiri kao dosada, a u budućnost trenda broja procesora u aparatu će rasti.

4G mreža

Saobraćaj na mobilnim mrežama raste iz dana u dan i zahteva sve veće brzine. Za sada je mreža 4G dostupna u većim gradovima, a u 2013.-oj planira se pokrivanje većih prostora u svetu. Uređaji koji koriste 4G su već dostupni na tržištu, ali pokrivenost zavisi od operatera.

Zbogom micro SD karticama

Internet servisi za čuvanje informacija kao Dropboxa dovešće do toga da memorijske kartice budu nepotrebne, a planira se da će se ulagati u stvaranje virtuelnog prostora za čuvanje podataka, osim u samom aparatu koji i dalje ostaju u upotrebi.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije