Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

IT svet

10. 01. 2013.

Autor: Tijana Nikolić Izvor: B92

Napravljen prvi "papirni" tablet

Naučnici su otkrili „papirni” ekran koji bi u roku od pet godina mogao da zameni vaš laptop. Revolucionarni tablet ima ekran od 10,7 inča i tanak je poput lista papira. Stručnjaci kažu da bi on mogao da promeni način na koji koristimo kompjutere.

Novi tablet je savitljiv i nije lomljiv. Napravljen je na Kraljičinom univerzitetu u Kanadi u saradnji sa Plastic Logic i Intel Labs i mogao bi da dovede do stvaranja drugih revolucionarnih, bukvalno neuništivih gedžeta - a tanak je poput lista papira.

Naučnici su predstavili i koncept novog desktopa - pomoću "listova papira" za svaku aplikaciju, a ne tradicionalnih ekrana sa prozorima.

Korsnici će imati deset ili više interaktivnih displeja ili „papirnih tabova” (PaperTab) koji će predstavljati drugu aplikaciju. Ti tabovi će moći da se koriste i kao elektronske knjige, sa savijanjem ekrana za okretanje stranica.

„Papirni tabovi će olakšati rad sa više dokumenata”, kaže Roel Vertegal, direktor Humane medijske laboratorije pri Kraljičinom univerzitetu.

Na primer, PaperTab omogućuje korinsiku da pošalje fotografiju jednostavim tapkanjem jednog PaperTaba na kome je mejl drugog PaperTaba na kome je slika. Slika će automatski biti prikačena.

Slično tome, veća površina displeja može se dobiti stavljanjem dva PaperTaba jedan uz drugi.

Intel tvrdi da bi ova tehnologija jednoga dana mogla sasvim da zameni tradicinalni ekran.

„Za pet do deset godina većina kompjutera, od ultra-notebookova do tableta, izgledaće kao ovi listovi odštampanog papira u boji”, kaže Rajan Brotman, naučnik iz Intela. Programeri tvrde da će on jednom u potpunosti zameniti papir.

„PaperTab može da čuva i prikazuje hiljade papirnih dokumenata, čime će zameniti potrebu za kompjuterskim monitorom i hrpama papira. Za razliku od tradicionalnih tableta, PaperTabs pamti lokacije svih delova i aplikacija, kao da je reč o fizičkim kompjuterskim prozorčićima”.

Na primer, ako je PaperTab van domašaja on će se pretvoriti u thumbnail na dokumentu, poput ikona na desktopu. Kada ga dodirnete, on će se povećati na veličinu čitavog ekrana, kao kada otvarate prozor na kompjuteru.

PaperTab izgleda kao pravi list papira, ali je u potpunosti interaktivan sa fleksibilnim plastičnim displejem od 10,7 inča visoke rezolucije koju je napravio Plastic Logic, sa ekranom osetljivim na dodir i Intelovim procesorom CoreTM i5 druge generacije.  

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije