Home  |  Zabava  |  IT svet  |  Kraj tradicionalnog bankarstva: stižu Google, Apple, Amazon, Paypal
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

IT svet

04. 03. 2013.

Autor: Tijana Nikolić Izvor: Economy.rs

Kraj tradicionalnog bankarstva: stižu Google, Apple, Amazon, Paypal

Konvencionalno bankarstvo bi uskoro moglo postati stvar prošlosti, jer upotreba interneta i mobilnih uređaja raste svaki dan i oni postepeno zamenjuju bankarske kartice da bi se platio račun, upozorava Deutsche Bank.

Nakon tehnološke revolucije u plaćanju, internet usluge bi mogle da naprave završni korak i razviju vlastite kapacitete za davanje kredita i uzimanje depozita, kaže Interfax novinska agencija na osnovu istraživanja Deutsche Bank.

Google bank ili Apple bank, koje će se svakako pojaviti, progutaće najveći deo tradicionalnog bankarskog tržišta. Uprkos sve manjim dohocima i pojačanim regulisanjem, postojeće banke treba da investiraju u nove tehnologije da bi ostale konkurentne u vreme kada napreduje nova tehnologija, piše u istraživanju.

Tradicionalne banke dobijaju neočekivane rivale kao što su Google, Apple, Amazon i Paypal koje rade na mehanizmima uvođenja mobilnog plaćanja.

Paypal se već može uporediti s mnogim bankama na osnovu baze klijenata. Tekuća kriza je prouzrokovala velike gubitke u mnogim bankarskim sistema na Zapadu, a potrošači sve više sumnjaju da se treba uzdati u banku. U zemljama kao što su Španija, Italija, Nemačka i Velika Britanija između 60% i 80% ispitanika su rekli da imaju manje poverenja u banke u 2012. godini, prema istraživanju Deutsche Bank.

Takođe, brzo se razvijaju negotovinski transferi putem internet novčanika. Nebankarske strukture učestvuju sa oko 6% u ukupnom broju transfera, a predviđa se da će se broj povećati na 8% u 2014. godini.

Google je objavio u novembru da želi da napravi virtuelne račune u okviru svoje Google Wallet (op.pr. novčanik) usluge uvodeći plastične kartice povezane s njihovim sistemom plaćanja. Izveštaj kaže da bi to moglo pretvoriti najveći internet pretraživač na svetu u banku.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije