Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Muzika

15. 02. 2011. City radio

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Intervju: Momčilo Bajagić Bajaga

Poštujem originalni izraz

Kada izgovorimo njegovo ime, asocijacije su: Riblja Čorba, "Kad hodaš", Bajaga i Instruktori, "Pozitivna geografija", "Sa druge strane jastuka", "Ni na nebu, ni na zemlji" i "Moji su drugovi", "Profesionalac" i "Pada Vlada"...

Verovatno je  omiljen medju Zvezdinim navijačima, jer im je spevao himnu. Sećate se, prvi put se čula na utakmici Zvezda – Bajer Leverkuzen. Damama je takođe simpatičan, a mnoge su kao tinejdžerke bile zaljubljene upravo u njega.

Neki ga više vole kao tekstopisca, drugi zaista uživaju u njegovim hitovima i neće propustiti koncert Bajage i Instruktora, kao što sam Bajaga nije mogao da propusti recimo Deep Purple, a ne bi propustio ni koncert Princa.

City: Kao klinac, dobio si Tom Džonsa sa obradom pesme "My Way". Koliko je, od tada do danas, Tom Džons ostao aktuelan?

Bajaga: On je jedan od mojih omiljenih pevača. Mnogo njegovih pesama volim. U poslednje vreme mi je interesantna obrada pesme "Kiss", Princa. Ovaj poslednji album je urađen u retro fazonu. On i dalje i u tim godinama fenomenalno peva. Voleo sam ga  kao dete, a onda me jedan duži niz godina nije interesovao, a evo poslednjih nekoliko godina ponovo volim da ga čujem.

City: Kakav je tvoj stav prema obradama?

Bajaga: Lepo je raditi obrade pesama, ali sve zavisi kako obrada uspe. Ja volim da se razlikuje od originala, jer ako se ne razlikuje čemu obrada. Ali ne volim kada se pojavi neki novi mladi bend i prva pesma im je obrada nekog drugog benda, zato što mislim da mladi bendovi treba da rade svoje pesme, a posle nekoliko albuma da obrade neke druge. Fantastična obrada je Džoni Keša I hurt myself today, od Nine Inch Nails, koja se meni kod  Nine Inch Nails uopšte ne sviđa, ja ne volim takvu vrstu muzike, a kod Džoni Keša mi je stvarno ludilo.

City: Dzimi Hendriks je jedan od izvođača uz koje si odrastao. Koje su pesme najupečatljivije?

Bajaga: Više pesama ...  Little Wing, Purple hase, Voodoo childe…

City: Šta je to što posebno ceniš kod autora koje smo do sada spomenuli?

Bajaga: Taj neki originalni izraz. Eto npr. Džoni Keš i onaj četvorostruki album, koji je praktično samo glas i gitara. Ja ne znam da li bih ikog drugog mogao da podnesem preslušavajući 4 albuma, samo glas i gitaru, a kod njega to zvuči fantastično.

City: Hronološki, na listi muzičara uz koje si odrastao slede Deep Purple, Led Zeppelin i The Beatles. Zbog kojih pesama si ih naročito slušao?

Bajaga: Iz onog perioda Purpla to su Black night, Speed king, Cepelini – Whole Lotta Love, Since I've Been Loving You, od Bitlsa razne pesme, evo baš sam čuo obradu pesme While My Guitar Gently Weeps, Strawberry Fields Forever i mnoge druge.

City: Čiji koncert ne bi propustio i zašto?

Bajaga: Recimo Princa nikada nisam gledao i slušao uživo. I to bih stvarno voleo i ne bih ga propustio kada bih imao priliku. On je strašan muzičar i uvek je imao opasan bend i mnogo dobro sviraju. Voleo bih da vidim tako dobre muzičare uživo i to baš onako bliže da vidim šta rade.

City: Da li postoji pesma za koju možeš da kažeš da je na neki način promenila tvoj život ili imala uticaja da se nešto u tvom životu promeni?

Bajaga: Sigurno da ima. Ima 10-ak pesama upravo ovih autora koje smo nabrojali do sada. Ne mogu da izdvojim samo jednu.

City: Koja bi to pesma bila od Deep Parpla npr. sa prvog koncerta jos iz '75 na kom si bio?

Bajaga: To je bio prvi put da sam gledao neki tako veliki strani bend uživo u Beogradu. Sećam se da je prva stvar bila Bird. Ali ne mogu da kažem da mi je ta pesma promenila život, a taj koncert sigurno jeste.

City: Na sajtu Bajage i Istruktora pise: Ja volim da pišem pesme koje ne moram da objašnjavam. Kako funkcioniše tvoja stvaralačka radionica? Da li može da te dotakne nešto dnevno aktuelno pa da napišeš pesmu?

Bajaga: Ja se uvek nadam da može, evo sada radimo novi album i radim nove pesme. Ne mora da bude nešto što je sada, trenutno, ne mora da bude aktuelno. Ja sam baš puno pesama napravio, ali hvala bogu još uvek mi se to sviđa da radim. Nikada nisam preterano voleo da pišem o aktuelnim stvarima jer to dnevno aktuelno, ako te i dotakne, to se brzo troši, kao i dnevne novine. Više volim univerzalne stvari.

City: Kako bi odreagovao na nepristojnu ponudu od milion dolara?

Bajaga: Postoje stvari koje ne bih uradio ni za kakav novac. Verovatno postoje stvari koje bih možda i uradio za neki novac, ako nisu van nekih mojih moralnih načela. Ali ne postoji ništa što bi me nateralo da to nešto uradim samo zbog novca, a da ja to ne volim, ne.

City: Šta te raduje kod ljudi, a šta te nervira?

Bajaga: Volim dobre ljude koji su duhoviti, zabavni, pametni i ne maltretiraju druge. Sve obrnuto me nervira.

City: Bajaga i Instruktori su zajedno snimili 9 albuma. Kada bi nam poklanjao neku svoju pesmu, koja bi to bila?

Bajaga: Evo pošto sada imamo reizdanje prva 4 albuma, to bi bila pesma sa trećeg - "Strah od vozova".

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije