Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Putovanja

03. 08. 2014.

Izvor: www.go-go.rs

Sevilja – „Španska Atina“

Iskusni turisti kažu da „ako niste videli Andaluziju niste videli ni Španiju“. Andaluzija se ne može zamisliti bez Sevilje, njene prestonice, čuvene po Seviljskom berberinu, rodnom kraju Don Žuana i koridi.

Sevilja se nalazi na jugu Španije. Četvrta je po veličini metropola u Španiji. Šetajući ovim gradom dah vam zastaje na svakom koraku i to zahvaljujući prelepim građevinama i spomenicima.

To je veoma bučan i dinamičan grad, sa brojnim suprotnostima, a naročito između bogatstva i siromaštva. Na prvi pogled ova činjenica može da izaziva neku vrstu odbojnosti. Međutim, svi posetioci u Sevilji su dobrodošli i veoma ljubazno dočekani. Reč je o gradu romantike, ljudske topline, življenja, neizmernog veselja, gradu pesme i flaminga. Sve navedeno posebno dolazi do izražaja u vreme poznatog festivala Semana Santa (Sveta nedelja). Ovaj festival se održava u aprilu mesecu. Prilikom održavanja tog festivala čitav grad, sa brojnim gostima, svira, peva i igra. Sevilja je tada evropski Rio de Žaneiro.

Sevilja je grad duge i burne prošlosti. Ona je bila poznata i u doba Ibera, a za vreme Feničana pominje se kao tvrđava i trgovački grad. Za Sevilju se znalo i za vreme vladavine Grka, Rimljana, Arapa i u kasnijem španskom periodu. U ovom gradu izuzetno je razvijeno pomorstvo i trgovina. Brojni kulturno-istorijski spomenici ovom gradu omogućavaju da i razvoj turizma bude na zavidnom nivou. Od turističkih atrakcija posebno se ističu: Alkazar i prelepa katedrala. Alkazar je kraljevski dvorac. Za njegovu gradnju zaslužni su Arapi i Španci. Ovaj kraljevski dvorac, uz Alhambru, predstavlja najlepši primer arapske arhitekture koji sam ikada videla u Španiji. Na rimskim temeljima i ostacima stare mošeje (hamaje) podignuta je veličanstvena gotička katedrala. U crkvi se nalaze grobovi kastiljskih kraljeva i Kristofera Koumba.

Pored katedrale nalazi se Patio de los Naranjos (Bašta narandži). Za posetioce takođe je veoma interesantan i palata vojvode od Tarifa (pod imenom Casa de Pilatos). Ukoliko se odlučite da posetite Sevilju nemojte izostaviti ni obilazak gradske kuće. Ona predstavlja jednu od najlepših građevina u Sevilji. Očaravajuće deluje i zgrada univerziteta (XVIII vek). Za vreme Vašeg boravka u Sevilji obavezno obiđite, najveću istorijsku građevinu Španije, El Eskorial. Ljubitelji umetnosti mogu uživati u poseti Muzeja lepe umetnosti. Ovaj muzej po značaju se smatra za drugu galeriju slika u Španiji.

U njemu su izložena dela majstora seviljske slikarske škole – Velaskeza, Murilja i drugih poznatih umetnika. U Sevilji su živeli i radili čuveni umetnici, kao što su francuski književnik Prosper Mereme (napisao novelu Karmen), Pjer Ogisten (napisao komedije Seviljski berberin i Figarova svadba) i drugi. Prema navedenim komedijama čuveni muzičari Rosini i Mocart komponovali su istoimene, danas veoma poznate opere.

Za vreme boravka u Sevilji obavezno probajte tapase (gastronomski specijalitet ovog kraja). Tapasi predtsavljaju tradicionalno špansko jelo, i nastali su baš u ovom gradu. U prevodu tapas znači tanjir i za razliku od ostalog dela Španije, gde se obično gostima služe tanjir sa šunkom, sirom, krompirom ili pečenim papričicama, u Andaluziji su to neke vrste gulaša, pržene ribe, razne salate, lignje i drugo. Cena ovog jela se kreće od 2,5 pa čak i do 5 evra. Već ako ste u Sevilji nemojte propustiti ni topljenu čokoladu koja u Sevilji ima poseban i izvanredan ukus (najverovatnije zbog toga što je prvi put na to mesto došao u susret sa Evropom).

Zbog svih navedenih činjenica često se kaže „ko nije video Sevilju nije video čudo“, ali često je nazivaju i „Španskom Atinom“. Danas Sevilja predstavlja značajnu saobraćajnu raskrsnicu, sa razvijenom prehrambenom, mašinskom, hemijskom i keramičkom industrijom. Turizam takođe predstavlja značajnu delatnost Sevilje. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara