Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Putovanja

07. 06. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Šta ne pokriva putno zdravstveno osiguranje

Retko ko odlazi na letovanje bez putnog zdravstvenog osiguranja, budući da cene pregleda i lekarske pomoći u inostranstvu našim turistima nisu baš pristupačne. Međutim, trebalo bi znati u kojim situacijama ćemo ipak morati da platimo lečenje.

U jeku uplaćivanja aranžmana za letovanje, većina onih koji se spremaju na put obezbeđuje se kupovinom putnog zdravstvenog osiguranja. Polisa košta manje od evra dnevno, a omogućava nam pokriće troškova lečenja od 12 do 35 hiljada evra, u zavisnosti od osiguravajuće kuće.

Međutim, ono što brojni turisti ne znaju jeste da polisa putnog zdravstvenog osiguranja pokriva samo one slučajeve koji se nisu dogodili namerno, ili koji nisu posledica hroničnih bolesti. Na primer, opekotine od sunca, osim ako nisu opasne po život, ambulatno ispiranje ušiju koja nisu pod upalom, ali i ujedi insekata koji ne ugrožavaju život, dijagnoze su i povrede čije lečenje najčešće nije pokriveno osiguranjem.

Sa druge strane, ubod ježa, kao najčešća ozleda i njeno saniranje pokrivaju polise putnog osiguranja svih kompanija.

Ipak, sunčanica je ovde posebna priča, budući da se izaziva preteranim izlaganjem suncu, što se može smatrati nemarom. Tako u nekim osiguravajućim kućama kažu da je lečenje sunčanice pokriveno ukoliko je ugrozila osiguranikovo zdravstveno stanje i prouzrokovala glavobolje i temperaturu, negde samo ukoliko je došlo i do povraćanja i dehidratacije organizma, ali ima i onih koje će svakako platiti saniranje sunčanice.

Kada je o trudnicama reč, nakon 28. nedelje trudnoće troškovi lečenja u inostranstvu se ne priznaju. Pojedine osiguravajuće kuće, čak, ne pokrivaju troškove bilo kakvih lekarskih intervencija vezanih za trudnoću u slučaju kada je trudnica starija od 38 godina, bez obzira da li je u drugom ili, na primer, osmom mesecu trudnoće.

U jednoj osiguravajućoj kompaniji kažu da polisom putnog osiguranja nisu pokriveni slučajevi u kojima je osiguranik pod dejstvom narkotika ili alkohola, ali ni slučajevi nastali tokom rekreativnog bavljenja visokorizičnim sportovima (padobranstvo, akrobatika, paraglajding, auto-moto sportovi, sportsko letenje, letenje zmajem, balonom i jedrilicama, rafting, ronjenje).

Takođe, neće vam biti pokriveni troškovi stomatološkog tretmana koji ne zahteva hitne intervencije, utvrđivanja dioptrije i nabavke naočara, ili estetske operacije, lečenje steriliteta, psihoanalitički tretmani.

Ni posledice bilo kakve prirodne katastrofe, poput vulkanske erupcije, zemljotresa, proglašene epidemije, ali i posledica rata i terorizma, nije pokriveno putnim zdravstvenim osiguranjem.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara