Home  |  Zabava  |  Putovanja  |  Za ulazak u Grčku potreban negativan test na korona virus
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Putovanja

15. 07. 2020.

Autor: Jelena Jocić Izvor: City radio

Za ulazak u Grčku potreban negativan test na korona virus

Svi koji putuju za Grčku od danas su u obavezi da prilikom prelaska granice prilože negativan test na korona virus obavljen u predhodna 72 sata, preveden na engleski jezik. Pojačana zdravstvena kontrola na grčko-bugarskoj granici stupila je na snagu usled porasta broja obolelih od korona virusa.


Granični prelaz Promahonas-Kulata jedini je otvoren na granici sa Bugarskom za one čija putovanja nisu hitna i obavezana, ali i pored toga sve manji broj putnika se odlučuje za grčko primorje.

Sektor turizma jedan od najpogođenijih, a negativne posledice virusa korona se osećaju svakodnevno. Od vanrednog stanja rezervacija gotovo da i nema, vrlo retko, možda jedna rezevacija nedeljno po agenciji,  kažu turistički radnici iz niških agencija i dodaju turistički sektor je u velikom problemu, od agencija, preko prevoznika do turističkih vodiča. Do sada smo dobili tri kovid plate i to je jedina pomoć koju nam je država pružila. Radnicima smo uspeli da isplatimo plate ovog meseca, šta će biti sledećeg ne znamo.

Prodaja turističkih aranžmana od početka godine jako je slaba, sezone gotovo da i nema. Od deset uplaćenih aranžmana od marta meseca, realizovan je samo jedan. Turisti  traže zamenska putovanja za narednu godinu, kažu iz turističke agencije Sany travel.

Napominju da je jedan od razloga ekonomskog kraha u turizmu i kampanja „Letujmo u Srbiji” i podela besplatnih vaučera i ističu da je sve to moglo biti drugačije da je Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija uvažilo njihov zahtev da vaučere dobiju agencije koje bi ih integrisale u kompletnu i sadržajnu turističku ponudu. Na taj način bi se sačuvao posao turističkih radnika.

Mi za sada nismo otpustili nijednog radnika. Naši radnici su za nas kao porodica, svi oni imaju porodicu, decu, imamo bebicu na putu, strašno je i da pomislimo na otpuštanje. Organizovali smo sastanak sa našim radnicima na kom smo se dogovorili da se zajedno borimo, pa dokle stignemo. Ovo je zajednička borba za očuvanje turističkog sektora, kazali su vlasnici turističke agencije Nitravel.

Iskustva putnika koji su putovali u Grčku su podeljena. Otputovala sam sa porodicom sredinom juna, bio je to početak sezone. Test nije bio potreban i nismo naišli na poteškoće. Sve je bilo sterilno i čisto, svakodnevno su čistili plažu i vršili dezinfekciju. U hotelu su često menjali posteljinu i održavali higijenu. Grci su izuzetno srdačni, cene su čak smanjene u odnosu na predhodnu godinu, iskustvo je jedne Nišlijke.

Bračni par koji je krajem juna posetio Grčku podelio je  svoje iskustvo: Putnika je bilo jako malo. Test za ulazak u zemlju niko nam nije tražio Vila u kojoj smo odseli bila je gotovo prazna, mi smo bili jedini gosti. Zamerka je održavanje higijene u objektu, posteljinu su menjali na naš zahtev. Takođe Grci nisu insistirali na nošenju zaštitne opreme, te su turisti naokolo hodali bez maski, to nam se nije dopalo, drugih zamerki nismo imali. Sve je proteklo bez poteškoća.

I pored  toga što je putovanje u Grčku moguće, putovanja su sve ređa, a gubici u sektoru turizma veliki.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije

Najviše komentara