Home  |  Zdravlje  |  I treći besplatan pokušaj vantelesne oplodnje na GAK-u u Nišu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

21. 03. 2013. Niš

Autor: Tijana Nikolić Izvor: City radio

I treći besplatan pokušaj vantelesne oplodnje na GAK-u u Nišu

Umesto dosadašnja dva, parovi će dobiti i treći besplatni pokušaj vantelesne oplodnje, u sklopu aktivne politike nataliteta i pospešivanja programa vantelesne oplodnje u Srbiji. U Nišu će se godišnje umesto 300, raditi 400 vantelesnih oplodnji.

Grad Niš  je aktivno uključen u projekte vantelesne oplodnje i od 48 bračnih parova, ove godine vantelesnu oplodnju je već dobilo 15 parova.

Direktor Klinike za ginekologiju i akušerstvo, dr Bojan Lukić, najavio je danas reorganizaciju i potpuno menjanje izgleda ove klinike, u kojoj u proseku rodi 10 beba dnevno. Cilj je da se najavljenim promenama smanji pritisak velikog broja građana koji dolazi na ovu kliniku i na taj način olakša i porodiljama i zaposlenima u GAK-u.

On je apelovao na sve građane, da u GAK ne dolaze čitave porodice, već je dovoljno da bebu i porodilju vidi otac/muž, a da ostali “koji prave gužvu” mogu da se strpe 48h, do puštanja porodilje i novorođenčeta kući. Zato će se uvesti bolje obezbeđenje i nova pravila oko ulaska na GAK.

“Pokušali smo da reorganizujemo unutrašnje rezerve i da poboljšamo maksimalnu iskorišćenost i posvećenost naših kadrova. Najveći problem nam je svakako dotrajala oprema. Dosta toga nam fali, pogotovo zbog pojave novijih i sofisticiranijih intervencija, ali fali nam oprema i za svakodnevne klasične preglede”, rekao je dr Bojan Lukić.

On je apelovao na sve sugrađanke da ne idu više u private klinike i podsetio da nema potrebe da plaćaju usluge koje mogu da dobiju na GAK-u, samo uz zdravstvenu knjižicu. Od klasičnih, do specijalnih pregleda, preko skrininga, mamografa i ultrazvuka, pa do porođaja – sve to Nišlijke imaju besplatno na ovoj klinici.

Ministarstvo zdravlja sprovodi akciju povećanja nataliteta u Srbiji  i u sklopu te akcije sekretari Ministarstva obilaze klinike i porodilišta u Srbiji. Niški GAK je danas posetio dr Miloš Jeftić, državni sekretar Ministarstva zdravlja, spec. ginekologije po struci. On je ocenio da GAK odlično radi, čak i preko tehničkih mogućnosti i da je plan Ministarstva da se ovom akcijom obezbedi nova oprema za nišku kliniku.

“Zdravstvena kultura i nivo svesti naših građana o tome je katastrofalno. Apelujem na sve žene u Srbiji da redovno posećuju svog ginekologa, da vrše preventivne preglede i da budu odgovorne, pre svega prema sami sebi i svom organizmu. Šokantan je podatak koliko malo žena u Srbiji zaista vodi računa o svom zdravlji i vrši skrining preglede i to mora da se promeni. Mi ćemo se potruditi da se GAK-u u Nišu obezbedi sva potrebna oprema, jer je rađati nešto najlepše i natalitet treba svima da nam bude prioritet”, rekao je Miloš Jeftić, državni sekretar Ministarstva zdravlja.

Najviše će se uložiti u opremu, ali i funkcionalnost i pravila u samoj zgradi klinike će se promeniti, najavio je direktor Ginekološko akušerske klinike u Nišu.

Komentari (1)

ostavi komentar
sub

13.04.

2013.

Mara [neregistrovani] u 00:42

Najbolji direktor

Uz Dr Bojana Lukica,koji osim za vrsnog strucnjaka, vazi i za fenomenalnog coveka, kome su pacijenti na prvom mestu, sigurna sam da ce se u GAK, desiti lepe promene.Napred direktore !!!

Odgovori

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije