Home  |  Zdravlje  |  Oprez od ujeda insekata
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

27. 04. 2011. Vrebaju krpelji, pčele i ose

Oprez od ujeda insekata

Prve prolećne dane mnogi provedu u prirodi, pa lekari Hitne pomoći upozoravaju, naročito na ujede krpelja, pčela, osa. Lekari kažu da ubod insekta mogu da spreče i sredstva za zaštitu.

Specijalista urgentne medicine, dr. Snežana Mitrović kaže da se početkom proleća osim hroničnih bolesnika, kojima ne pogoduju vremenske prilike, mnogi javljaju zbog ujeda krpelja i insekata.

"Pacijenti koji su alergični na  ujede osa i pčela, trebalo bi da izbegavaju sve ono što privlači ove insekte. Njih ponajviše privlače jaki mirisi i šarena, lepršava odeća. Ljudi koji svoje slobodno vreme žele da provedu u prirodi, moraju sa sobom da ponesu i neki lek protiv alergije - antihistaminik", savetuje dr. Mitrović.

Kod ujeda krpelja lekari savetuju samopregled. Nije na odmet podsetiti da: ukoliko dođe do ujeda, krpelja nikako ne treba čupati niti opijati, već se treba što pre javiti lekaru.

Ujed krpelja nosi rizik od pojave tzv. lajmske bolesti, koja, ukoliko se ne otkrije na vreme, može da ostavi teške posledice. Zbog toga epidemiolozi savetuju da se ništa ne radi na svoju ruku, već da se, ukoliko primetite ujed krpelja, obavezno javite lekaru. Epidemiolozi kažu da bi trebalo pregledati sebe, dete i kućne ljubimce za vreme boravka u prirodi i po povratku kući.

Krpelji se pojavljuju početkom proleća, a ima ih do sredine jeseni.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije