Home  |  Zdravlje  |  Od čega ovih dana boluju Nišlije?
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

27. 12. 2016. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Od čega ovih dana boluju Nišlije?

Hitna pomoć u poslednjih desetak dana beleži povećan broj pacijenata koji se javljaju sa povišenom temperaturom, gušoboljom, respiratornim infekcijama, bolovima u stomaku i učestalom stolicom. Gripa još uvek nema, kažu u Institutu za javno zdravlje Niš.

Stomačne tegobe, povišena temperatura, respiratorne infekcije, malaksalost i drugi simptomi slični gripu muče mnogobrojne Nišlije. Ipak, u Institutu za javno zdravlje kažu da slučajevi gripa još uvek nisu evidentirani u Nišu, a ovi zdravstveni problemi su uobičajeni za ovo doba godine.

„Respiratorne infekicje se upravo sada najčešće i u najvećem broju javljaju, među njima dominiraju infekcije čiji je izazivač virus. Povećanje obolelih jeste prisutno poslednje dve nedelje, i ono je nešto više u odnosu na proteklu godinu, ali taj broj nije dovoljan da bismo proglasili da je epidemija gripa prisutna“, rekao je doktor Zoran Veličković za City radio.

Svima koji imaju ove zdravstvene tegobe preporučuje se uzimanje dosta tečnosti, vitamina kroz sveže voće i povrće, odmaranje, izbegavanje dužih boravaka u zatvorenim prostorijama.

Ipak, glavna prevencija protiv gripa je vakcinacija, koju lekari savetuju hroničnim bolesnicima, starijim osobama, trudnicama i ljudima koji rade u javnim službama. Nišlije se u tom smislu komotno ponašaju, štiteći se narodnim lekovima pre nego vakcinom.

„Niš prednjači u negativnom smislu, jer od 8000 doza koje su ove godine distribuirane Domu zdravlja i Službi za zdravstvenu zaštitu radnika, nije potrošeno ni 2000 doza. Niš je izuzetno loš što se tiče vakcinacije, dok su ostale opštine koje pripadaju Nišavskom i Topličkom okrugu potrošile sve količine“, kaže Veličković.

Doktor dodaje da oni koji kašlju, imaju povišenu temperaturu, konjuktivitis, bolove u mišićima, zglobovima, stomaku i učestaliju stolicu trebalo bi da se jave svom lekaru.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije