Home  |  Zdravlje  |  Uspešno završena prva faza gradnje nove dečje hemato-onkologije
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

28. 12. 2016. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Uspešno završena prva faza gradnje nove dečje hemato-onkologije

Kako je planirano, stavljeno je pod krov 750 kvadrata novog dečjeg hemato-onkološkog bloka u KC Niš. Priključenje struje i vode, opremanje odeljenja medicinskim aparatima, a prostorija nameštajem planira se početkom iduće godine, kada vremenski uslovi budu pogodni.

Iako je rok za završetak prve faze izgradnje novog dečjeg hemato-onkološkog odeljenja u Nišu bio kraj septembra, ovi radovi zvanično su završeni tri dana pred kraj 2016. godine. Ipak, u Nacionalnom udruženju roditelja dece obolele od raka, koje sav novac potreban za izgradnju prikuplja kroz humanitarne aktivnosti, kažu da su zadovoljni učinjenim.

„Novac smo potrošili onako kako smo obećali, napravili smo 750 kvadrata, stavili smo pod krov i vrlo smo zadovoljni završetkom ove prve faze. Druga faza počinje čim vremenski uslovi dozvole, a završiće se krajem 2017. godine. Do tada treba da sakupimo oko 30 miliona dinara, da bismo opremili unutrašnjost novog odeljenja. Odeljenje će biti fantastično“, rekao je Todor Mančić predsednik Upravnog odbora NURDOR-a za City radio.

Mama lečenog mališana Svetlana Marković, sada članica NURDOR-a, ističe da je posebno važno što se novim blokom dobija dodatni prostor, kako bi majke mogle da budu pored svoje dece tokom celokupnog lečenja.

„Sobe u kojima će biti i krevet za roditelje do sada nisu postojale, ne samo na niškoj klinici, već ni u Beogradu ni Novom Sadu. Bolesnoj deci svakako će biti lakše da prebrode najteži period u svom životu, i uz kolaže, boje, drugačije osoblje“, iskrena je Svetlana.

Na niškom odeljenju uglavnom boravi od 15 do 20 dece. Izgradnja ovog bloka je od nacionalnog značaja, jer će to biti prva dečja hemato-onkologija u Srbiji prema evropskim standardima, po “meri deteta“.

„Dobićemo najsavremenije odeljenje, što je izuzetno značajno i za kliniku, i za Grad, ali najpre za bolesne mališane, da bi se unapredio kvalitet njihovog lečenja i boravka u bolnici“, kaže Gordana Kostić, načelnica odeljenja za hematologiju i onkologiju dečje interne klinike.

Podsetimo, vrednost prve faze izgradnje iznosila je 25 miliona dinara. Za drugu fazu neophodno je 50 miliona dinara, od čega je NURDOR prikupio već više od 20 miliona.

U Ministarstvu zdravlja Republike Srbije rekli su da će i za drugu, kao što je i za prvu fazu, biti obezbeđeno 5 miliona dinara.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije