Home  |  Zdravlje  |  Rak grlića materice – najpreventabilnija vrsta raka
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

25. 01. 2017. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Rak grlića materice – najpreventabilnija vrsta raka

Svakoga dana u Srbiji od raka grlića materice obole 4 žene, dok 1 umre od ove maligne bolesti. Razlog tome je, tvrde lekari, što se žene u najvećem broju prvi put javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i kada je lečenje teško i neizvesno. Da je veoma važno unapređenje svesti o mogućnostima prevencije svih bolesti izazvanih humanim papiloma virusom u zdravstvenim ustanovama apeluju tokom Nedelje prevencije raka grlića materice.

Sa ciljem povećanja svesti o značaju prevencije raka grlića materice, kao i  povećanja nivoa zravstvene kulture žena i njihovog nivoa znanja o prevenciji raka grlića materice, u celoj Evropi od 22. do 28. januara jedanaesti put obeležava se Evropska nedelja prevencije raka grlića materice.

Ovogodišnji slogan kampanje je „Dan za zdravlje“ kojim se apeluje na naše sestre, majke, ćerke, prijateljice, da u Evropskoj nedelji prevencije raka grlića materice razmišljaju o svom reproduktivnom zdravlju, i da u toku godine odvoje „dan za zdravlje“, kada će posetiti svog lekara i iskoristiti neku od dostupnih mogućnosti prevencije u okviru organizovanog ili oportunog skrininga.

„Evropskom nedeljom prevencije raka grlića materice prenosi se poruka ženama da je rak grlića materice maligna bolest koja se može sprečiti redovnim preventivnim pregledima i potencira se značaj prevencije u cilju sprečavanja obolevanja i umiranja od raka grlića materice. Kampanjom se apeluje na žene da od mladosti i tokom celog života redovno idu na ginekološke preglede. Nikako ne treba čekati simptome bolesti, jer se oni javljaju kada je bolest već odmakla“, poručuju u Centru za promociju zdravlja IZJZ Niš.

Ovogodišnje aktivnosti Centra za promociju zdravlja ostvaruju se kroz partnerstvo u kome učestvuju Grad Niš i svih pet gradskih opština. Kroz edukativni zdravstveno-vaspitni materijal, koji će tokom trajanja Evropske nedelje prevencije raka grlića materice biti dostupan na veb prezentacijama gradskih opština i Grada Niša, građanke i građani Niša biće upoznati sa značajem preventivnih pregleda u cilju ranog otkrivanja raka grlića materice.

„Važno je znati da se skoro svaki slučaj raka grlića materice može sprečiti. Rak grlića materice je jedini kancer koji bi praktično mogao biti eliminisan kombinacijom efikasnog skrininga i korišćenjem novih tehnologija, kao što je vakcinacija protiv Humanog Papiloma Virusa (HPV-a)“, rekli su u IZJZ Niš.

Svake godine se u našoj zemlji u proseku registruju 1.244 novoobolele žene od raka grlića materice, dok 482 žene izgube život od ove vrste raka, za koju se sa sigurnošću zna da pripada grupi najpreventabilnijih.

Svakoga dana u Srbiji obole 4 žene, dok 1 žena umre od ove maligne bolesti jer se veliki broj naših žena prvi put javi ginekologu kada je bolest već uzela maha i kada je lečenje teško i neizvesno.

Jedna od efikasnih mera prevencije je imunizacija protiv humanog papiloma virusa (HPV). Danas postoje vakcine protiv infekcije izazvane humanim papiloma virusima koje su efikasne u prevenciji HPV infekcije tip 16 i 18 koji su zajedno odgovorni za nastanak 7 od 10 slučajeva raka grlića materice.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije