Home  |  Zdravlje  |  Počela sezona alergija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

28. 03. 2017. Niš

Autor: Ana Krstić Izvor: City radio

Počela sezona alergija

Sa početkom cvetanja drveća i trave, osetljive osobe osećaju prve tegobe sezonske alergije, praćene raznim simptomima. Na ORL odeljenje sve češće svraćaju građani koji usled ovih tegoba traže pomoć lekara, a svake godine se i uvećava broj osoba sa simptomima alergijskog rinitisa i astme, tvrde lekari.

Proleće je godišnje doba koje najčešće povezujemo sa sezonskim alergijama. Kijanje, nadražajni kašalj, sekrecija iz nosa, crvenilo očiju, svrab, otežano disanje ali i malaksalost i bezvoljnost, neki su od simptoma koji muče one koji pate od alergija.

„Sve što udišemo, sve su inhalacioni alergeni. Uglavnom karaktersitične alergijske reakcije javljaju se u proleće i u jesen. Najveći broj pacijenata koji posećuju našu ORL ordinaciju jeste u ovom periodu sada, krajem marta pa negde do kraja juna. Najviše imamo alergiju na lipu, na topolu“, rekla je Snežana Živković, doktorka sa ORL odeljenja niškog Doma zdravlja, za City radio.

U aprilu konctentracija polena u vazduhu dostiže nivo koji dovodi do alergije. Kada duva povetarac alergijski simptomi budu izraženiji, dok se u kišnim danima smanjuje količina polena u vazduhu. Alergija može da zahvati sluznicu gornjih i donjih disajnih puteva, oči i kožu.

„Simptomi mogu da budu udruženi, ili da se manifestuju pojedinačno, a da se radi o alergijskoj reakciji. Dijagnozu postavljamo na osnovu kliničkog ORL pregleda. Rinoskopskim nalazom, pregledom sluznice nosa, uspostavlja se klinička slika i dolazi se sa velikom sigurnošću do dijagnoze alergijskog rinita“, poručuje doktorka Živković.

Za lečenje alergijskog rinitisa koristi se kao preventivna mera izbegavanje alergena, ili imunoterapija i primena lekova. Ipak, lekari tvrde da zbog neprijatnih simptoma koji mogu da dovedu i do gušenja, kod osoba za koje se posumnja da su alergične na polene neophodno je uraditi alergo-test.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije