Home  |  Zdravlje  |  Obavezna vakcinacija, visoke kazne za roditelje
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

27. 04. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: RTS,City Radio

Obavezna vakcinacija, visoke kazne za roditelje

U Srbiji i svetu obeležava se nedelja imunizacije - za većinu neophodan proces, ali za jedan deo roditelja i dalje neprihvatljiv. U institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, kažu da je važno održavanje kolektivnog imuniteta, a da bi do njega došlo, potrebno je da 95 odsto dece bude vakcinisano prema kalendaru imunizacije. U Srbiji, ipak, nije tako, pa je zabeležen porast „otpora“ roditelja prema vakcinaciji, a u Nišu je od većih gradova i najveći pa je vakcinama zaštićeno svega 51 odsto dece.

Poslednjih godina u Srbiji opada broj dece vakcinisane MMR vakcinom, protiv malih boginja, rubeola i zauški a najmanji obuhvat zabeležen je u Nišu, Beogradu, Novom Sadu i Kragujevcu. Nadležni upozoravaju da je nevakcinisanje dece alarmantno „jer može da dođe do epidemije“.

„Od početka godine bilo je 46 prekršajnih prijava protiv roditelja koji nisu vakcinisali decu. Nemamo izveštaj Prekršajnog suda koliko je do sada njih kažnjeno zbog toga“, rekao je pomoćnik ministra zdravlja za inspekcijske poslove Zoran Panajotović, i dodao da je prošle godine bilo 198 prekršajnih prijava protiv roditelja, koji nisu vakcinisali svoju decu, a broj nevakcinisane dece je veći „jer se dešava da jednu prijavu pišu za roditelja koji nije vakcinisao dvoje i više dece“.

Kako bi se postigao kolektivni imunitet, neophodno je da vakcinacijom bude obuhvaćeno 95 odsto dece, a u Nišu je taj obuhvat 51 odsto, dok je u Beogradu 65 odsto, podaci su Instituta za javno zdravlje „Batut“, povodom nedelje imunizacije koja se u Srbiji i svetu obeležava od 24. do 30 aprila.
Po zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, predviđena kazna za roditelje koji ne vakcinišu decu je od 30.000 do 150 hiljada dinara. MMR vakcina daje se u drugoj godini i pred polazak u školu. Na nivou Srbije u drugoj godini života deteta obuhvat je 81 odsto a u 7. godini 91 odsto.

Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, Ferenc Vicko, kaže da nije cilj kažnjavanje roditelja, već da treba da im se objasni kako je vakcinacija neophodna i da spasava živote.

Sve više roditellja odbija da vakciniše decu MMR vakcinom   

Roditelji koji ne žele da vakcinišu svoju decu, kao razlog navode strah od nuspojava, a koliko je to rasprostranjeno može se videti i po društvenim mrežama. Tako je jedan od roditelja na svom FB profilu objavio pismo koje je poslao nadležnima „da neće da vakciniše svoje dete po cenu odlaska u zatvor“. Jedan od njih piše „Pročitajte samo sadržaj i nus pojave i sve će biti jasno. Piše da vakcina može da izazove teške komplikacije, i da se proizvođač odriče svake odgovornosti“, napisao je jedan od roditelja.  

S druge strane,  stručnjaci upozoravaju da, zbog ovakvih stavova, može doći do pojava opasnih bolesti koji mogu dovesti i do smrti.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije