Home  |  Zdravlje  |  Ako ste se prejeli...
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

26. 04. 2011. Svež kupus, zelena salata, jabuke...

Ako ste se prejeli...

U vreme praznika često preterujemo sa hranom. Obilni obroci i mnogo slatkiša opterete želudac, pa mu je neophodan oporavak. Nakon uživanja u prazničnoj trpezi, ako smo preterali, možemo se suočiti sa viškom kilograma, problemima sa želucem i crevima.

Često se dešava da osećamo i umor, depresiju i pojačan stres.

Pijmo više vode

Stručnjaci kažu da je nakon obilnih obroka telu potrebno vratiti neophodnu tečnost, jer alkohol, gazirana pića i kafa koje uzimamo tokom praznika u većim količinama no obično, dehidriraju naše telo. Zato se preporučuje što više obične vode, manje kafe ili konzumiranje kafe bez kofeina. Preporučuju se i ceđeni sokovi, limunada i pića niske kalorijske, ali bogate hranljive vrednosti, kao i čajevi...

Jedimo  voće i povrće

Teška hrana uništava vitamine. Tako je telo podložnije bolestima i infekcijama. Voće i povrće su puni hranljivih sastojaka. Pored toga što nadoknađuju tečnost, daće nam potrebne količine vitamina, podići imunitet i vratiti energiju.

Kako bismo se vratili u normalu, porebno je da jedemo više povrča, svežeg ili barenog, velike količine zelene salate, a savet je i uzimanje voća ujutru na prazan stomak. Naročito je korisna jabuka. Medjutim i tu treba biti oprezan i posebno voditi računa o higijeni, kaže specijalista urgentne medicine dr. Snežana Mitrović.

City:Šta nam od povrća preporučujete kako bismo telu vratili energiju nakon obilnih obroka za vreme praznika?

Dr. Snežana M.: Najpre bih istakla da treba jesti sveže povrće, ali i obareno povrće bez ikakve zaprške. To posebno važi za one koji imaju povećane vrednosti krvnog pritiska. Oni koji imaju problem u abdomenu koji su vezani za žučne kamence, za ulkusnu bolest, treba naročito da izbegavaju namirnice koje će da izazovu i pojačaju ove tegobe. Znači treba izbegavati konzumiranje jaja, masne i začinjene hrane.

City: Neki stručnjaci posebno preporučuju kupus i zelenu salatu, a od voća jabuke i to na prazan želudac. Da li su to dobri saveti ?

Dr. Snežana M.: To je individualno. Pojesti jabuku na prazan želudac je dobro, medjutim i to zavisi od toga kako podnosimo voće. Jabuka je najbogatija vitaminskim i mineralnim elementima i zato je dobra, i zato se savetuje da se svakoga dana pojede jedna jabuka.

Preporučila bih i svež kupus, mada se obično, kada se preporučuje unos povrća kaže da treba uzeti pola-pola, dakle i u svežem i u barenom obliku. A kupus je najbogatiji vitaminom C i zato je veoma koristan. Takođe se preporučuje i zelena salata, ali treba voditi računa o higijeni namirnice. Crevne infekcije se pojačano javljaju upravo s proleća i to najčešće zato što se u organizam unela hrana koja nije dobro oprana.

Perimo dobro voće i povrće!

Salatu treba dobro oprati i to list po list, zatim potopiti u vodu a onda ispirati pod jakim mlazom vode.

Uz sve ovo za oporavak tela nakon “prejedanja”, dobrodošle su i lagane vežbe i šetnje.

Lista saveta bi mogla biti i mnogo duža, ali i sa ovih nekoliko možemo početi dane posle bilo kojeg praznika - sa više energije i u mnogo boljem stanju.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije