Home  |  Zdravlje  |  Kako pravilno koristiti klimu u automobilu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

30. 06. 2017. Niš

Autor: Aleksandar Đokić Izvor: City Radio

Kako pravilno koristiti klimu u automobilu

Tokom velikih vrućina ovih dana ali i koje nas tek očekuju tokom leta, mnogi vozači u želji da se rashlade, često nepravilno koriste klima uređaj, što može biti štetno po zdravlje. Ovom prilikom ukazujemo na nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju prilikom upotrebe klima uređaja.

Za početak, pre početka sezone i upotrebe klima uređaja, poželjno je da zamenite filter, očistite sistem i proverite količinu gasa u njemu. Ukoliko to niste uradili, nije kasno da to uradite i sada, jer samo tako klima uređaj može da funkcioniše pravilno što je veoma važo prvenstveno za zdravlje.

Pre ulaska u automobil, poželjno je da otvorite sve prozore, podesite uvlačenje spoljnog vazduha na klima uređaju a ventilator na najveću brzinu. Vazduh treba usmeriti tako da duva najjače na otvorima kod instrument table i pored vrata, odnosno otvorima koji su najbliži prozorima. Tako ćete izbaciti vreo vazduh koji se nakupio u automobilu, a ujedno to je i najefikasniji način za brzo rashlađivanje kabine.

U vožnji bi, podrazumeva se, trebalo da zatvorite prozore jer u suprotnom klima uređaj neće imati efekta. Osim toga, potrebno je podesiti recirkulaciju vazduha, jer klima lakše hladi već rashlađen vazduh a poželjno je i smanjiti brzinu ventilatora.

Usmeravanje vazduha zavisi od afiniteta, ali je preporučljivo da podesite klima uređaj da duva u noge i šoferšajbnu, kako bi izbegli direktan udar hladnog vazduha u grudi i lice, što može da bude veoma opasno po zdravlje. Za prijatnu vožnju nije neophodno da klima uređaj bude podešen na najnižu ili veoma nisku temperaturu, već nekoliko stepeni razlike od spoljašnje.

Vožnja sa stalno uključenom recirkulacijom, nije preporučljiva, već proizvođači savetuju da se koristi najduže 10 minuta u kontinuitetu, jer vazduh koji ulazi spolja unosi kiseonik u kabinu a i reguliše vlažnost. 

Pred kraj vožnje, stručnjaci savetuju da nekoliko minuta pre zaustavljanja, isključite klima uređaj, ali ostavite ventilaciju iz dva razloga. Prvi je kako bi ste se postepeno aklimatizovali, odnosno kako bi postepeno uskladili spoljnu temperaturu sa onom u automobilu, jer nagli izlazak iz klimatizovane prostorije, u ovom slučaju kabine automobila, može da predstavlja šok za organizam.

Drugi, i ne manje bitan razlog za zdravlje je i što ćete na taj način sprečiti stvaranje bakterija i mikroba u rashladnom sistemu. Naime, nastanku bakterija najviše pogoduje vlaga, a ona se stvara na isparivaču klime. Bakterije izazivaju neprijatan miris prilikom rada klime, pa osim što udišete takav vazduh,što je opsano po zdravlje, ujedno i znak da odmah treba otići u servis i očistiti kompletan sistem. Zbog toga treba isključiti klimu a ostaviti uključenu ventilaciju, jer će se na taj način osušiti isparivač, a samim tim i mogućnost za stvaranje bakterija je značajno smanjena.           

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije