Home  |  Zdravlje  |  Veći procenat vakcinisane dece - ipak nedovoljno za kolektivni imunitet
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

27. 10. 2017. Niš

Autor: Zorica Milenković Izvor: City radio

Veći procenat vakcinisane dece - ipak nedovoljno za kolektivni imunitet

Epidemiološka situacija na području Nišavskog i Topličkog okruga je mirna. Trenutno postoji samo sumnja da je jedno dete obolelo od malih boginja. Prethodnih 5 slučajeva koji su prijavljeni kao sumnja na morbile odbačeni su, a ovaj jedan se još ispituje - poslati su uzorci u Torlak na analizu, rekao je za City radio načelnik Centra za kontrolu i prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Niš, dr Zoran Veličković.

U ovoj godini, na području Nišavskog i Topličkog okruga, bilo je 6 prijavljenih slučajeva kao sumnja na male boginje. Poslednji slučaj prijavljen je tokom ove sedmice, materijal je uzet i šalje se u laboratoriju Torlaka, gde će se postaviti konačna dijagnoza  da li su ili nisu male boginje. Rezultati ispitavanja u prethodnih 5 slučajeva bili su negativni, i odbačena je mogućnost da je reč o morbilama. 

Bez panike ali oprezno!

Zakonska je obaveza da se svaki slučaj sumnje na morbile prijavi. 

“Da bi se postavila konačna dijagnoza potrebne su laboratorijske analize, to je uzimanje krvi u određenom periodu od kada se pojavila ospa, a konačnu dijagnozu postavlja referentna laboratorija, a to je Institut za imunologiju i virusologiju Torlak. Grubo je reći da se malo podigla panika u vezi sa pojavom epidemije morbila, ali glas o tome preferira problem. U poslednjih nekoliko godina, ne samo na području našeg grada, nego u celoj Srbiji, veliki broj dece nije vakcinisan. Za prvih 6 meseci ove godine u Nišu je vakcinisano svega 26 odsto dece, što je izuzetno zabrinjavajuća brojka”, kaže dr Veličković. 

Prema podacima evidentiranim na nivou niškog Doma zdravlja broj vakcinisane dece je porastao ove godine i do za 15 do 20 odsto, a revakcinisane dece i do 50 odsto, u odnosu na prošlu godinu. Povećanje se beleži i na nivou čitavog grada i okoline, što nam je potvrdio i dr Zoran Veličković sa Instituta za javno zdravlje Niš. On kaže da u poslednjem periodu ima blagog porasta vakcinisane dece u odnosu na prošlu godinu, ali naglašava da je to i dalje nedovoljno za kolektivni imunitet.

“Tačno je da je povećan broj vakcinisane dece. Za prvih 6 meseci sam već rekao, 26 odsto, a u prvih 9 meseci ove godine u Nišu vakcinisano je blizu 60 odsto dece. To je značajno povećanje, ali još uvek nedovoljno, jer struka kaže da najmanje 95 odsto dece, odnosno onih koji su na našoj evidenciji za vakcinaciju, treba da bude vakcinisano da bi se postigao kolektivni imunitet, odnosno da možemo da kažemo da je imuni bedem dovoljno visok da se bolest ne javi u epidemijskoj formi. Podsećam da ovoliki broj nevakcinisane dece predstavlja opasnost da, neću reći bukne, ali da se epidemija javi”, kaže Veličković.

Zašto su epidemiolozi zabrinuti?

Bolest ne poznaje granice, bolest ne poznaje vize, bolest ne poznaje prirodne prepreke. A to se upravo dogodilo. Slučaj sa Kosova “prelio” se i blizu nas.  Zavod za javno zdravlje u Vranju je prijavio taj slučaj koji je registrovan u Bujanovcu, rekao je dr Zoran Veličković.

“Reč je o studentu iz okoline Bujanovca, koji je polagao ispit u Prištini na Infektivnoj klinici i tamo se inficirao. Realna opasnost za širenje i prelivanje bolesti postoji. U prethodnom periodu epidemija se pojavila 2010. godine kada se prelila iz Jablaničkog okruga na naše prostore. Zatim 2014. i 2015. godine bila je zabeležena epidemija sa preko 200 obolelih, a došla je sa severa zemlje, iz Vojvodine i Beograda do nas", kaže dr Veličković.

Male boginje nisu naivna bolest!

Poput njegovih kolega iz cele Srbije i dr Veličković kaže da ne treba paničiti, ali da treba biti oprezan napominjući da je vakcinacija jedina prava zaštita. Pitanje vakcinacije dece MMR vakcinom ponovo je u žiži javnosti nakon što su sa Kosova stigle vesti o epidemiji malih boginja, pa čitamo i slušamo ovih dana da je strah roditelja učinio da ipak vakcinišu svoju decu. Dr Veličković smatra da je porast vakcinisane dece ipak nastalo zahvaljujući apelima pedijatara koji su shvatili ozbiljnost situacije i apelovali na roditelje.

“Odlaganje vakcinacije nije dobro. Dete treba vakcinisati između 12 i 15 meseca života, a zatim revakcinisati dete pred polazak u školu. U ovoj situaciji ne treba paničiti, niti dramatizovati situaciju. Međutim ne treba zaboraviti da male boginje uopšte nisu naivna bolest i kod male dece može da se javi vrlo teška klinička slika, koja može biti praćena komplikacijama, jer virus izaziva smanjenje, pad  imuniteta. Tako se kod obolele osobe mogu pojaviti i neke druge bolesti. Upravo je to razlog naših stalnih apela da se ne odlaže vakcinacija”, rekao je dr Veličković.   

Najčešće komplikacije koje se dešavaju su upale gornjih partija respiratornih puteva, upala uha, upala pluća, a u pojedinim slučajevima se čak javlja upala mozga, a posledice mogu biti tragične – smrt ili trajni inaviditet, upozorava dr Veličković.

“Zato je vakcina kao sredstvo prevencije efikasna, sa eventualnim manjim komplikacijama kod pojedine dece, ali koje se mogu ispratiti. Decu treba vakcinisati i zaštititi od ove nimalo naivne bolesti”, naglašava Veličković.

Pre nego što je Svetska zdravstvena organizacija 1977. godine krenula sa programom imunizacije, kada su male boginje svrstane u 6 bolesti, svake godine je registrovano skoro million i po hiljada umrle  dece, a to su podaci bez Kine. Uvođenjem vakcine taj broj je drastično smanjen. 

“Naša struka želi, ne da se taj broj svede na minimum, već da se ne zabeleži ni jedan takav slučaj zbog malih boginja. Međutim, zahvaljujući zagovornicima protiv vakcinacije, jer su vakcine štetne i opasne, kako neki govore, došli smo do toga da su mnogi roditelji poprilično zbunjeni, da su u dilemi, ili odlažu vakcinaciju”, rekao je dr Zoran Veličković.

Poznati niški epidemiolog smatra da zdravstveni radnici treba da stalno šalju poruku roditeljima da vakcinišu svoju decu, jer su korisne i mogu zaštititi njihovo dete. 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije