Home  |  Zdravlje  |  Proglašena epidemija malih boginja i u Nišu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

23. 11. 2017. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Proglašena epidemija malih boginja i u Nišu

Institut za javno zdravlje u Nišu prijavio je epidemiju malih boginja na Klinici za dečije interne bolesti Kliničkog centra Niš.

Na osnovu laboratorijskih rezultata Instituta za virusologiju „Torlak“, kod tri pacijenta, hospitalizovanih na Klinici, dokazan je uzročnik bolesti.

Iz KBC Niš obaveštavaju da su preduzete sve mere za suzbijanje epidemije, predviđene Zakonom, a po predlogu Instituta za javno zdravlje u Nišu. Jedna od mera, je i zabrana poseta pacijentima na Klinici.

Opšte zdravstveno stanje hospitalitovanih pacijenata, obolelih od malih boginja je dobro, bez komplikacija.

Simptomi koji se javljaju usled malih boginja su skok temperature, curenje iz nosa, suzne oči, crvenilo lica, kao i morbiliforna ospa. Ospa se pojavljuje najpre iza ušiju, a potom zahvata lice, vrat, trup, ekstremitete, a kroz 72 sata i ceo organizam. Male boginje prati i gubitak apetita, dijareja i opšta malaksalost obolelih. 

Vakcinacija jedina prava mera zaštite | U prevenciji morbila osnovne mere zaštite kao što su lična higijena, pranje ruku,  provetravanje prostorija, ili nošenje maski su slabo efikasne. Vakcinacija,  naročito dece, je neophodna jer virus izaziva gubitak otpornosti organizma, pa bolest može da se iskomplikuje.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije