Home  |  Zdravlje  |  U nedelju besplatni preventivni pregledi
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

22. 12. 2017. Niš

Autor: Z.Milenković Izvor: City radio

U nedelju besplatni preventivni pregledi

Besplatni preventivni pregledi u sklopu akcije Ministarstva zdravlja, namenjeni građanima Niša i okoline, mogu se obaviti u nedelju 24. decembra. Svi koji to žele mogu obaviti besplatne preventivne preglede od 8 do 16 sati u Domu zdravlja i Kliničkom centru.

U Domu zdravlja će se obavljati ultrazvučni pregled abdomena u Službi za radiološku dijagnostiku i lipidni status u Službi za laboratorijsku dijagnostiku, na prvom spratu, dok će se u Kliničkom centru obavljati oftalmološki pregledi na Klinici za očne bolesti u Specijalističkoj ambulanti.

Preventivni pregledi namenjeni su osiguranicima RFZO ali i onima koji nemaju zdravstveno osiguranje.  

Nastavak akcije skrininga opšteg zdravstvenog stanja stanovništva, koju je Ministarstvo zdravlja u novembru organizovalo treći put zaredom, izazvalo je ogromno interesovanje građana, te su čekaonice u ambulantama niškog Kliničkog centra tada bile prepune.

Građani su tokom prethodne akcije u Kliničkom centru mogli da obave ultrazvučni pregled abdomena i analizu hormona štitaste žlezde, a nakon dijagnostičkog pregleda, svaki pacijent se konsultovao sa specijalistima gastroenterologije i endokrinologije. Oni kod kojih su rezultati odstupali od normalnih vrednosti, upućivani su na dalje dijagnostičke procedure i lečenje.

Procenjuje se, da je, tokom treće akcije preventivnih besplatnih pregleda, ukoliko se uzme u obzir da su mnogi građani bili podvrgnuti svim testiranjima, u Kliničkom centru obavljeno preko 1600 pregleda.

Podsećamo, i u niškom Domu zdravlja, sve zainteresovane Nišlijke, imale su prethodnog meseca mogućnost na pregled dojki aparatom za mamografiju i ultrazvukom, te je u knjige ove ustanove, upisana 451 žena, od kojih je 24 uradile mamografskii pregled, dok je 164 dobilo zakazani termin. Osim mamografije, urađeno je i 83 ultrazvučna pregleda a čak 180 zakazano za naredne slobodne termine. Osim toga, sve pacijentkinje su prošle edukaciju za samopregled.

Podaci Kliničkog centra i Doma zdravlja pokazuju da je  interesovanje Nišlijki i Nišlija za besplatne preventivne preglede iz meseca u mesec sve veće, te se očekuje da će tako biti i ove nedelje. Ovo je četvrta akcija besplatnih preventivnih pregleda koja se organizuje na inicijativu Ministarstva zdravlja. 

 

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije