Home  |  Zdravlje  |  Prva operacija "kjuza" aparatom obavljena u Nišu
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

22. 02. 2018. Niš

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Prva operacija "kjuza" aparatom obavljena u Nišu

Savremenim aparatom “kjuza”, koji čuva krvne sudove i zdravo moždano tkivo, a i omogućava da se brzo “usisa” tumor, prvi put je urađena operacija u Kliničkom centru Niš. Operaciju je obavila načelnica Centra za neuroonkologiju Kliničkog centra Srbije, prof. dr Danica Grujičić, uz asistenciju direktorke niške Klinike za neurohirurgiju Vesne Nikolov.

Operisana je mlada žena kojoj je tumor znatno proširen na mozgu.

"Morali smo da radimo reduktivnu hirurgiju, samo biopsiju, kako bismo videli o kakvom tipu tumora se radi jer se on nalazi i čeono, temeno i slepoočno”, objasnila je dr Grujičić.

Ona je pohvalila niške hirurge naglasivši da "brzo i lako savladavaju nove tehnike u neurohirurgiji, te da će ubrzo moći samostalno da obavljaju intervencije na “kjuza” aparatu, što znači da pacijenti neće morati da za komplikovane operacije odlaze u Beograd."

Aparat “kjuza” dat je nedavno niškom Kliničkom centru na korišćenje, a ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će ipak biti kupljen i da će ostati u Nišu.

"Aparat je već ovde, a novac se prebacuje da se kupi taj aparat. Hteli smo da se ne gubi na vremenu, nego da se ljudi obuče da rade na njemu dok se završi cela procedura" - objasnio je Lončar.

Ministar zdravlja istakao je danas u Nišu da nije dovoljno samo da se napravi nova zgrada po svetskim standardima, već da nakon toga mora da se unapredi struka i uvedu nove metode.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije