Home  |  Zdravlje  |  Danas je Dan osoba sa autizmom
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

02. 04. 2018.

Autor: Redakcija Izvor: City radio

Danas je Dan osoba sa autizmom

Zamislite najpre da je sve oko vas plavo – jer plavo je obeležje dana autizma, plavo kao odraz posebnog raspoloženja i funkcionisanja dece sa autizmom. Autizam se prema kriterijumima Svetske zdravstvene organizacije definiše kao razvojni poremećaj koji nastaje u prve tri godine života deteta, i podrazumeva takozvanu „trijadu oštećenja“.

Kao i svake godine otkako je 2007. 2. april usvojen kao svetski Dan osoba sa autizmom i ove godine se porukom oglasio Generalni sekretar Ujedinjenih nacija, Antonio Gutereš. On je naglasio da je izuzetno važno pružati podršku aktivnom učešću osoba sa autizmom u društvenom životu kao i podršku pri ostvarivanju njihovih osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Ove godine poseban akcenat Ujedinjene nacije stavljaju na položaj žena i devojčica koje imaju autizam 

"One se susreću sa brojnim preprekama, između ostalog u ostvarivanju prava na obrazovanje i zapošljavanje na ravnopravnoj osnovi sa drugima, prava na porodicu i majčinstvo, kao i prava da samostalno donose odluke i da budu uključene u kreiranje politika koje ih se tiču", naglasio je Gutereš.

I u Nišu će Dan osoba sa autizmom biti prigodno obeležen na inicijativu Kliničkog centra pa će tako zgrada Kliničkog centra ali i neke ustanove kulture u gradu, kao što je Narodno pozorište od 20 sati pa sve do ponoći biti obojene plavo svetlosnim topovima u ovoj boji. Tim povodom saopštenjem se obratio direktor KC Niš Prof. dr Zoran Radovanović u kome između ostalog stoji i  da su lekari i osoblje KC u Nišu,  sem u medicinskom smislu, svakako uključeni i na sve druge načine u sva događanja koja se tiču boljeg kvaliteta  života i pomoći osobama sa autizmom i njihovim porodicama.

"Mi to, u saradnji sa našim doc. dr Miodragom Stankovićem i strukovnim udruženjima, ali i Udruženjima i roditeljima dece obolele od autizma činimo već godinama i ne samo da smo uključeni, već se trudimo da budemo i predvodnici, a evo sada, kada imamo dobru inicijativu, koju je podržao i Ministar zdravlja lično ali i ostali nadležni u Vladi i Gradu, smatramo da ćemo „farbanjem“ u plavo, pre svega naše nove zgrade a onda i ostalih zgrada gradskih Ustanova, još jednom skrenuti pažnju na problem autizma i na to, kako da ga još bolje sagledamo" - izjavio je prof. dr Zoran Radovanović, generalni direktor KC.

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije