Home  |  Zdravlje  |  Grip - strepnja građana, ćutanje institucija
Povećaj veličinu slova Vrati na prvobitnu veličinu slova Samnji veličinu slova štampaj štampaj
 

Pošalji prijatelju

Zdravlje

11. 02. 2019. Niš

Autor: Redakcija Izvor: Južne Vesti, City radio

Grip - strepnja građana, ćutanje institucija

U moru različitih informacija koje ovih dana zasipaju građane Srbije jedna tema je posebno zabrinjavajuća. Grip. Blizu 85000 ljudi je obolelo od virusa A tipa (H1N1 i H3N2), prema podacima Instituta za javno zdravlje Srbije Batut, najmanje 15 je preminulo. Sumnja se, međutim, da je taj broj veći, a iz čudnih razloga od petka, kad je proglašena epidemija, nema nikakvih novih informacija o broju obolelih i preminulih.

U Nišu je u petak proglašena i zvanično epidemija gripa. Virus A H1N1 je u našem gradu odneo 6 žrtava. Najpre je preminula devojka stara 26 godina, zatim 62 godine star muškarac, potom još dve starije osobe, zatim 44 godine stara žena a zatim i 43 - godišnji školski policajac, čiju smrt u kontekstu gripa za sada nisu potrvrdili ni KC Niš, ni Batut. Imamo li razloga za realan strah i zašto se nad temu gripa nadvilo sveopšte ćutanje svih relevantnih institucija?

U veoma detaljnom tekstu Institucije kriju informacije o epidemiji gripa u Nišu  objavljenom na portalu Južne vesti navodi se da su ih u traganju za potvrdom informacije o šestoj žrtvi gripa u našem gradu "prebacivali" od Kliničkog centra Niš, preko Instituta za javno zdravlje u gradu do instituta "Batut", gde su se, takođe sudarili sa zidom ćutanja. Umesto novih informacija o epidemiološkoj slici u zemlji, sa ovog instituta su novinare uputili na Tanjug, što je više nego neuobičajeno.

Iako ovo nije prva epidemija neke infektivne bolesti ni u Nišu a ni u zemlji, svakako je prvi put da se umesto široke desiminacije informacija stanovništvu, kako bi se zaštitili i sprečili dalje širenje zaraze, institucije odluče na veoma čudno ćutanje, onakvo kakvo, s pravom, u građanstvu stvara osećaj nelagode, straha, pa zašto ne reći i panike.

Građani s pravom reaguju na društvenim mrežama i u komentarima ispod vesti vezanih za grip na portalima medija. Iako su iz niškog Doma zdravlja, sredinom oktobra prošle godine, pozivali građane da se vakcinišu, tvrdeći da ima dovoljno doza vakcina, grip se širi gradom, a zabrinjavajuće je da neki od preminulih do sada nisu imali nikakvih hroničnih problema sa zdravljem.

Kako Južne vesti takođe izveštavaju, brojni građani i neki lekari se obraćaju njihovoj redakciji tvrdeći da je epidemija gripa u zamahu, da je polovina preminulih upravo u Kliničkom centru Niš, a da je  u zgradi stare Hirurgije upravo zbog gripa otvoren Respiratorni blok. U KC Niš, međutim, navode Južne, niko ne potvrđuje te navode. već tvrde da niški Klinički centar ispunjava i tehničke i stručne i smeštajne uslove za prihvat obolelih sa juga Srbije.

U iščekivanju novih informacija o toku epidemije, ostaje nam da se podsetimo činjenica koje su do petka objavljivane.

"Pоtvrđеni slučајеvi gripа su sа tеritоriје Grаdа Bеоgrаdа, Nišаvsкоg, Јužnоbаčкоg, Pоmоrаvsкоg окrugа, Јаblаničкоg, Коlubаrsкоg, Rаsinsкоg, Sеvеrnоbаčкоg, Sеvеrnоbаnаtsкоg, Zаpаdnоbаčкоg, Zlаtibоrsкоg, Šumаdiјsкоg, Mоrаvičкоg, Rаšкоg, Pirоtsкоg, Brаničеvsкоg, Pоdunаvsкоg, Јužnоbаnаtsкоg, Mаčvаnsкоg, Bоrsкоg, Srеmsкоg, Tоpličкоg, Zајеčаrsкоg i Pčinjsкоg окruga. Rаdi sе о virusimа gripа tipа А (H1N1 i H3N2), којi su nајzаstupljеniјi i u zеmljаmа u rеgiоnu." - naveli su u Batutu i precizirali da je epidemija proglašena u Nišavskom, Pirotskom i Zlatiborskom okrugu.
Iz Batuta su podsetili i na оpštе prеvеntivnе mеrе: "držаnjе оdstојаnjа оd nајmаnjе 1 mеtаr оd drugih оsоbа, higiјеnа disајnih putеvа (pокrivаnjе nоsа i ustа priliкоm каšljаnjа i кiјаnjа pаpirnаtоm mаrаmicоm којu оdmаh pоslе upоtrеbе trеbа bаciti а ruке оprаti tекućоm vоdоm i sаpunоm), higiјеnа ruкu i prоvеtrаvаnjе prоstоriја u којimа sе bоrаvi."

Komentari (0)

ostavi komentar

Nema komentara.

Ostavi komentar

antiRobotImage

Najčitanije